Thursday, November 21, 2024

Хүнсний бүтээгдэхүүн хүний биед ямар хугацаанд бүрэн шингэдэг вэ?

Date:

Хүнсний бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдлаас гадна нэг чухал үзүүлэлт бол хүний биед ямар хугацаанд бүрэн шингэдэг вэ гэдэг нь. Яагаад гэвэл хоол хүнс хүний биед хэр удаан шингэж байгаагаас шалтгаалж ходоод эрүүл байх эсэх нь шалтгаална. Харилцан адилгүй хугацаанд шингэдэг хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг нэг дор идэх нь зохисгүй ч гэж мэргэжилтнүүд зөвлөдөг. Тиймээс хүнсний бүтээгдэхүүн бидний биед ямар хугацааны дотор задарч, бүрэн шингэдгийг мэдээд авахад илүүдэхгүй.

Хүнсний бүтээгдэхүүний биед шингэх хугацаа

1. Шингэн зүйлс.

  • Ногоо, тахиа, махны шөл  — 20–40 минут.
  • Ус (өлөн элгэн дээр) — шууд гэдсэнд ордог.
  • Ногоо, жимсний шүүс — 15–30 минут.
  • Цай — 60 минут.

2. Ногоо, мөөг.

  • Мөөг — 5–6 цаг.
  • Чанасан байцаа — 40–50 минут.
  • Исгэсэн байцаа — 4 цаг.
  • Шинэ байцаа — 3 цаг.
  • Чанасан төмс — 2–3 цаг.
  • Шарсан төмс — 3–4 цаг.
  • Шинэ ургацын төмс  — 2 цаг.
  • Шинэ лууван — 50–60 минут.
  • Өргөст хэмх — 30–40 минут.
  • Амтат чинжүү — 30–40 минут.
  • Улаан лооль — 30–40 минут.
  • Салатны навч — 30–40 минут.
  • Ургамлын тосоор амталсан салатны навч  — 50–60 минут.
  • Чанасан хүрэн манжин — 45–55 минут.

3. Жимс, жимсгэнэ.

  • Хан боргоцой — 40–60 минут.
  • Амтат жүрж — 30 минут.
  • Гадил — 45–50 минут.
  • Усан үзэм — 30 минут.
  • Интоор — 40 минут.
  • Грейпфрут — 30 минут.
  • Лийр — 40 минут.
  • Киви — 20–30 минут.
  • Манго — 1,5–2 цаг.
  • Тоор — 40 минут.
  • Яблоко — 40 минут.

4. Хатаасан жимс, самар.

  • Үзэм — 2 цаг.
  • Самар (хушга, хушны самар, газрын самар ) — 3 цаг.
  • Наран цэцэг, хулуу, гүнжидийн үр  — 2 цаг.
  • Хасарваань — 2 цаг.
    Хар чавга — 3 часа.

6. Будаа.

Гурвалжин будаа  — 60–80 минут.

  • Овьёос — 60–80 минут.
  •  Хөц будаа — 60–80 минут.
  • Шар будаа— 60–80 минут.
  • Цагаан будаа — 60–80 минут.

6. Сүүн бүтээгдэхүүн.

  • Йогурт — 2 цаг.
  • Тараг, тарган ундаа — 60 минут.
  • Сүү — 2 цаг.
  • Зайрмаг — 2–2,5 цаг.
  • Бяслаг — 4–5 цаг.
  • Тослог аарц — 2 цаг.
  • Тослоггүй аарц — 90 минут.

7. Мах.

  • Хонины мах — 3–3,5 цаг.
  • Үхрийн мах — 3–4 цаг
  • Тахианы мах — 1,5–2 цаг.
  • Банш — 3–3,5 цаг
  • Сало — 5–6 цаг
  • Гахайн мах — 3,5–5 цаг.

8. Гурилан бүтээгдэхүүн.

  • Гоймон — 3–3,2 цаг.
  • Талх — 3–3,5 цаг.

9. Өндөг.

Өндөгний цагаан— 30 минут.

  • Өндөгний шар — 45 минут.
  • Шарсан өндөг — 2–3 цаг.
  • Чанасан өндөг — 2–2,5 цаг.

10. Амттан.

  • Зефир — 2 цаг.
  • Зөгийн бал — 1–1,5 цаг.
  • Халва — 3 цаг.
  • Шоколад — 2 цаг.

ХАРИУ ҮЛДЭЭХ

Сэтгэгдэл оруулна уу!
энд нэрээ оруулна уу

Share post:

Онцлох мэдээ

Баялагтаа эзэн монголчууд Хуримтлалын сангийн үр шимийг хүртэнэ

Үндэсний баялгийн сан, орон сууцжуулалтын Үндэсний хороо анхны хурлаа өчигдөр...

Амины орон сууцанд ипотекийн зээл олгох нөхцөл бүрдүүлэхийг үүрэг болголоо

Үндэсний баялгийн сан, орон сууцжуулалтын Үндэсний хорооны хурал боллоо Үндэсний...

Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнэ хөрөнгө оруулагчдад ээлтэй татварын орчин бий болгох үүрэг өглөө

Монгол Улсын Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнэ эхлээд Сангийн яаманд ажиллалаа....

Хэвлэл мэдээллийн эрх чөлөөний тухай хуулийн 4-р хэлэлцүүлэг боллоо

Хэвлэл мэдээллийн эрх чөлөөний тухай хуулийн төслийн 4-р хэлэлцүүлгийг...