Ерөнхийлөгчийн ивээл дор Төрийн ордонд зохион байгуулсан “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал-Хүнс үйлдвэрлэл” үндэсний зөвлөгөөнд тавьсан Монголын махны холбооны Удирдах зөвлөлийн гишүүн Б.Мөнхзаяагийн илтгэл олны анхаарлыг татав.
Мах, махан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгчдэд тулгамдаж байгаа асуудал бол хүн амыг эрүүл хүнсээр хангах технологийн хөгжлийг нэвтрүүлэх хурд, төрийн хүнд суртал, мах экспортлогч улс орон болоход чиглэсэн тодорхой бодлого, хууль эрх зүйн орчин болоод буй аж.
Давхардсан хууль, эрх зүйн дүрэм, журам махны үйлдвэрлэгчдэд чирэгдэл учруулж, ажлыг гацаадаг байна. Үүнээс гадна Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай хуулийн тунхаглалын шинжтэй заалт олон улсын хүнсэндээ тавьж байгаа шаардлагатай нийцдэггүй нь өөр нэг бэрхшээлийг дагуулдаг ажээ. Мах экспортлогч орон болохын тулд Монгол Улс гадаад улс орнуудын зүгээс тавьдаг шаардлагыг бүрэн биелүүлэх ёстой. Энэ нь бол үйлдвэрлэгч орнууд хүнсний аюулгүй байдлын дотоод менежментийн тогтолцоотой байх ёстой гэсэн үг юм. Гэвч манай улсын тухайд энэ заалт сайн дурын шинжтэй байдаг хэмээн Махны холбооныхон шүүмжилж байлаа.
Үйлдвэрлэгчид болон иргэд өнөөдрийг хүртэл ченжийн бэлтгэн нийлүүлсэн махыг хэрэглэсээр ирсэн. Улс орны хэмжээнд одоо мөрдөж буй стандарт бус мах бэлтгэлийн аргыг өөрчилж байж махны үйлдвэрлэлийг хөгжүүлэх ёстойг тэд хөндөж байгаа. Цаашид хүнсний аюулгүй байдалтай холбоотой зөрчлийг шуурхай илрүүлж, мэдээлдэг эрсдэлийг бууруулах дата системтэй болох хэрэгтэйг хүнсний салбарынхан мөн санал болгож байв. Түүнчлэн олон улсын гэрээ хэлэлцээрээр нэвтрүүлж, шударга, ёс зүйтэй худалдаа эрхлэх зарчмыг хуулиар баталгаажуулах асуудлыг хөндөж байгаа юм.
Мах экспортлогч орон болохын тулд олон улсын шаардлагыг бүрэн биелүүлэх ёстой
Date: